Han finns där när skadan sker

En lång turnering sätter spelarnas kroppar på prov och det hör inte till ovanligheterna att en och annan skada uppkommer. Just därför samarbetar Gothia Innebandy Cup i år med företaget Sportrehab som tillhandahåller ambulerande sjukvård för att kunna hjälpa spelare på plats.

Det är en del hårda smällar under matchen mellan B15-lagen Varla IBK och Fredrikshavn Blackhawks i Frölunda Kulturhus. Viktor Fredéus följer vaksamt spelet från sidan av planen, hela tiden beredd på att hoppa in och hjälpa till vid eventuella skador. Han jobbar på Sportrehab som fysioterapeut sedan fyra och ett halvt år tillbaka och har rejält med erfarenhet från ungdomsturneringar.

– Många ringer ambulans om en spelare råkar ut för en knä- eller ledskada eftersom det ofta ser väldigt dramatiskt ut. Men vanligtvis ser det värre ut än vad det är. När vi är på plats kan vi göra en extra bedömning om någon ska skickas till sjukhus eller om personen kan hjälpas på plats, säger han.

De anställda på Sportrehab är specialiserade inom idrottsskador och Viktor menar att arbetet med ungdomar är viktigt, inte minst på grund av att många saknar kunskap.

– Det är inte alltid lätt att känna till innebörden av en viss skada och det finns då risk att man förvärrar den genom fortsatt spel. Jag vill gärna vara en person som finns där och kan hjälpa till, både praktiskt och med vägledning, säger han.

Än så länge har dagen varit relativt lugn och Fredrik har sett över en lindrigare fotskada samt svarat på frågor om hur man på bästa sätt använder sporttejp. Men under tidigare turneringar har han varit med om både benbrott och axlar som gått ur led. Ett faktum som gör hans närvaro både viktig och positiv. Sådana rejäla skador är dock vanligare bland de äldre åldersgrupperna, inte minst på grund av att spelet håller ett högre tempo som ställer högre krav på kroppen.

– I de lägre åldrarna är det vanligare att någon får en smäll som gör ont, snarare än att de råkar ut för muskler- och ledskador, säger han.

Mellan Varla IBK och Fredrikshavn Blackhawks slipper Fredrik rycka in och han kan istället fokusera på nästa matchhall. Den ambulerande bilen har som uppdrag att besöka olika hallar och skolor under turneringens gång.

PARTNERS

© 2020 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy