Innebandy

i världsklass

Gothia Innebandy Cup är en av världens största och mest internationella innebandyturneringar. Varje år deltar över 470 lag från sex till åtta nationer och det spelas mer än 1300 matcher i 28 hallar. 

Team

SEDAN 1994

Gothia Innebandy Cup

Matchen är det centrala under Gothia Innebandy Cup. Att spela matcher mot lag från andra länder eller distrikt är mycket utvecklande för unga spelare. Vi vill att varje match ska ge spänning, utmaning och någonting att minnas för resten av livet, oavsett resultat. 

Sedan 1994
Gothia Innebandy Cup spelades för första gången 1994. Turneringen startades och arrangeras än idag av arrangörerna för Gothia Cup i fotboll som spelas varje sommar i Göteborg. 
Organisationen
Vår organisation består idag av 15 heltidsanställda och under turneringen jobbar fler än 800 personer.
Över 9000 lag
Genom åren har över 9000 lag från sammanlagt 17 nationer deltagit.
Mer än en vanlig seriematch
Vi uppmärksammar spelarna genom häftig entré och inspring på plan, det här är något mer och större än en vanlig seriematch.

Efter att Gothia Cup i fotboll blivit världens största ungdomsturnering bestämde sig arrangören, BK Häcken, för att även satsa på en årlig innebandyturnering. Kunskapen, passionen och personalen fanns redan på plats och var tre bidragande faktorer till att turneringen snabbt blev så populär efter starten 1994.

Nu är det en av världens största innebandyturneringar med tusentals medverkande årligen. Innebandy är en ung sport med fantastiska förutsättningar och det känns extra kul att Gothia Innebandy Cup är en del i den utvecklingen. 

Lena Rönnefors
Lena Rönnefors
Turneringsledare

Vår historia

Hela huvudcentret flyttades till Kviberg Arena, Göteborgs nyaste multiarena som flexibelt kan ändras från två spelhallar till en centercourt med publikkapacitet på 1.500 personer till vårt finalspel. Satsningen på våra livesändningar fortsatte och vi täckte över 90% av alla matcher. Mest sedda blev B14-finalen mellan slovakiska Snipers Bratislava och Cirkus Praha från Tjeckien, som sågs av drygt 500 personer. 

Efter två år av inställda turneringar, pga Covid, inser alla att det är en otrolig förmån att återigen kunna spela mot nationella och internationella lag. Lag från sex nationer bjöd verkligen upp till fint spel där glädjen att få utmana och utmanas var i fokus. Innebandy tar stora kliv och 70% av finalerna består av motstånd från två olika nationer. 

Gothia Master Shooter, vår speedshooting tävling, gjorde entré där tjejer sköt upp mot 137 km/h och killarna 184 km/h. 

För andra året i rad gör Coronapandemin att turneringen inte kan genomföras.

Turneringen ställdes för första gången sedan starten 1994 in på grund av Coronapandemin.

För tredje året i rad ökade vi antalet lag och därmed nytt deltagarrekord på 471 lag. Vi tangerade dessutom rekordet i antalet deltagande nationer med hela åtta. Vi välkomnade USA som ny deltagande nation. Antalet danska och tjeckiska lag ökade kraftigt. 

Vi växer ut i Mölndal och bygger upp ett nytt center i Åbymässan med två spelplaner. Växjö IBK blir bästa förening för första gången. 

För andra året i rad slog vi rekord i antal deltagande lag. I årets turnering deltog 469 lag, jämfört med 457 lag året innan. Sju nationer var representerade. 

Vi expanderade till Partille och fyra av finalerna spelades på toppmoderna Partille Arena. Den före detta lettiska landslagsmålvakten Andis Blinds höll fyra exklusiva målvaktsskolor och Sveriges förbundskapten i innebandy, Mikael Hill, höll en föreläsning om ledarskap för våra ledare. Pixbo Wallenstam blev bästa klubb.

25:e turneringen bjöd med sina 457 lag på ett nytt deltagarrekord. Vi kunde bjuda på en ny Gothia Super Match i Partille Arena med över 2000 åskådare. I Gothia Valhalla Center hölls en exklusiv målvaktsträning av damlandslagets Sara Hjorting. Tjeckien är största utländska nation, vilket kunde krönas med att Tatran Střešovice dessutom blev bästa förening.

Vår nya Gothia Arena i Valhalla blev mycket uppskattad. Vi hade publikrekord i centrat under flera dagar, inte minst finaldagen, där inte ens vår stora läktare med plats för 600 personer räckte till utan publiken stod tjockt runt hela planen.

Elitklassen i pojkar 17 år har bjudit på underbar innebandy. Ganska tidigt stack två lag ut, FBS Bohemians från Tjeckien och Wiler Ersigen från Schweiz.  De var också de lag som rättmätigt möttes i finalmatchen där FBS Bohemians vann. Vi kunde även välkomna Nederländera som en ny nation i cupen.

Med nya femlagsgrupper så har det spelats massor av innebandy, närmare bestämt 1243 matcher. Vår nyhet med livestreamade matcher föll mycket väl ut. Spelarna gjorde storstilad entré och bjöd på fin underhållning. Under turneringen hade vi 310336 visningar och 18902 tittartimmar på dessa matcher vilket motsvarar cirka två år, så intresset har varit enormt.

Klassiska innebandynationer deltar i årets upplaga och flera gör det framgångsrikt. Vi har sex utländska lag i final och två av dem avgörs mellan två tjeckiska lag. Vi uppgraderar vår tävlingsapp och nu kan spelarna inte bara se målgörare utan även assist. I klassen B12 hittar vi klubben som gör hela 9,3 mål per match. 

Ett stort antal utländskt deltagande från hela åtta nationer satte färg på årets turnering. Invigningen frågade undrande ”What does the fox say” till en rekordpublik på 11132 åskådare som försökte besvara frågan. Showen efterföljdes av en herrlandskamp mellan Sverige och Tjeckien. 1124 matcher spelades av de 433 lag som deltog och hela 7842 mål producerades i turneringen.

Efter mer än 1100 matcher har nu tolv lag korats som segrare. Ett stort grattis till dessa lag, men också till alla er andra som förhoppningsvis också känner er som segrare. Vi har härliga minnen med oss från Lisebergs spelhus där de flesta ledare inte har en chans mot ungdomarna i arkadspelen. Det är många, många som är intresserade av att följa cupen och hur det går för ”sitt” lag. Efter sista matchens slut har vi totalt 20000 som tittat på våra livesändningar via hemsidan. 

Tekniken tar ytterligare ett stort steg framåt när vi i vårt nya spelprogram får live-rapporteringar från varje match. Det finns också möjlighet att live-sända från matcherna via sin privata telefon eller iPad och lägga ut på vår hemsida. Den nya appen gjorde tillgängligheten total. Vi hade 1000% ökning (jämfört med föregående år) på vår hemsida under dessa dagar. Ett snö-fritt Göteborg gjorde transporter mellan planerna smidig för våra 447 lag. Showen och matchen mellan Pixbo Walltenstam IBK och Linköping IBK i Scandinavium drog nytt publikrekord med 10111 personer. 

Årets stora nyhet är aktivitetsområdet ”Gothia Valhalla Center”, där deltagarna kan spela Nintendo, sumo-fotboll, göra ansiktsmålning eller spela in en egen låt. Vintrig öppningsshow på Götaplatsen där varm choklad hjälpte att hålla besökarna varma. Rekordmånga lag från Tjeckien deltog och inte mindre än fyra av dem tar sig till final.

Inte på tio år har vi haft en helt utländsk final i Gothia Innebandy Cup. Nu var det dags i B16-klassen där Tatran Stresovice, Tjeckien mötte Sveiva IB, Norge. Tjeckerna vann med ganska klara siffror. Var detta startskottet för fler utländska lag i kommande finaler? Göteborg bjöd på vargavinter med snö och -15°C.

Matchen, mellan Pixbo Wallenstam IBK och Helsingborg FC, i Scandinavium är en given publiksuccé. Det nya publikrekordet sätts till 8922 åskådare. 

Hela 35 lag från Norge deltar vilket tyder på att Norge är på god väg att bli en stark innebandynation. England representeras för första gången i turneringen.

Flickklasserna utökas från fyra till sex klasser och antalet flicklag ökar med 10%.

Gothia Innebandy Cup bestämmer sig för att bli en renodlad ungdomsturnering. Dam- och herrklassen tas därför bort.

Det är nu över 400 lag i turneringen. Italien deltar för första gången och representeras av UHC Dolo. Stormen Gudrun drar in över västkusten och många matcher får flyttas.

Svenska Innebandyförbundet inför regeln att barn upp till elva år inte får delta i tävlingsspel. 10- och 11-årsklasserna slås ihop och spelar endast gruppspel.

Tioårsjubileum och året då vi slår 300-gränsen i antal lag. 348 lag från sex nationer deltar. Vi spelar nu på 21 spelplaner och har fyra egna busslinjer som trafikerar våra olika spelcentrum.

Intresset för Gothia Innebandy Cup är nu så stort att det finns underlag att utöka pojkklasserna. En klass för varje ålder införs.

Parallellt med Gothia Innebandy Cup genomförs Europacupen för klubblag. 16 av Europas bästa dam- och herrklubblag från sju länder deltar.

Domarna i Göteborg räcker inte längre till och vi tar emot 35 domare från andra distrikt.

Polen deltar i cupen för första gången med ett damlag från Gdansk. Samma lag och klubb deltar ytterligare tre år i damklassen, därefter har inget lag från Polen deltagit.

För första gången har deltagarna i turneringen möjlighet att se Sveriges bästa herrlag göra upp i Gothia Challenge Cup, vilket blir ett mycket uppskattat kvällsarrangemang.

Ryska flicklag har sin storhetstid i cupen. Tre ryska klubbar deltar i de yngsta flickklasserna och alla tre klubbarna vinner sina respektive åldersklasser.

Ryska herrlaget General överraskar oss genom att tro att det är bandy (på is) som ska spelas. Genom givmilda sponsorer vaskas innebandyutrustning fram och laget kan trots allt delta i en sport som de aldrig utövat!

Pixbo IBK blir medarrangör till Gothia Innebandy Cup. En framgångsrik innebandyklubb som ska hjälpa till att höja kvalitén på de deltagande lagen. 

Gothia Cup bestämmer sig för att starta en internationell innebandyturnering som komplettering till sommarens fotbollsturnering. 135 lag från fem nationer deltar.

PARTNERS

© 2020 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy