Från guld i Gothia Innebandy Cup till SM-guldjagande SSL-sportchef
För 25 år sedan: vinnare i Gothia Innebandy Cup. I dag: sportchef i SM-guldutmanaren Mullsjö. Jesper Axell tror lika starkt nu som då på hur mycket cuper betyder för ungdomsidrotten. – Jag är övertygad om att cuper är den enskilt största anledningen till att ungdomar håller på med idrott, säger han.
Året var 1995 och lilla Mullsjö vann för första, och hittills enda, gången Gothia Innebandy Cup, efter 7–5 i finalen mot Lidköping. Jesper Axell var 15 år då men spelade med laget i 18-årsklassen.
– Jag var väl ganska duktig för min ålder men det var inte så att vi hade 15 stycken 18-åringar i Mullsjö, utan vi fick skrapa ihop från flera årskullar. Att vi från lilla Mullsjö vann Gothia Cup – det hade vi ju inte räknat med.
25 år har gått men minnena från turneringen ligger honom fortfarande varmt om hjärtat.
– Fortfarande i dag så kan vi som var med och spelade minnas tillbaka och prata om det. Det var ju en stor grej då, för 25 år sedan. Hela ”bo i klassrum”-grejen – den var ju fantastisk. Gemenskapen där, vi har många roliga minnen från klassrummet. Sedan dyker det upp minnen som vad en del hade för målgester – det var någon som red på en häst…
– Det starkaste minnet är ändå glädjen av att vinna. På morgonen spelade vi semifinal mot Pixbo och gick från skolan vid Scandinavium upp till Landala, förbi stadsteatern där de satte upp ”Jeppe på berget”. Vandringen upp genom Göteborg och sedan vinsten i semin är ett starkt minne. I finalen var det lineup och vi sprang in till musik och bara att vi spelade i Lisebergshallen… Det var ju stort.
Att lilla Mullsjö kunde vinna Gothia Innebandy Cup var ett bevis i sig på att laget var en gyllene generation och det skulle visa sig att flera av spelarna skulle göra avtryck i svensk innebandy lång tid framöver.
Två av dem, Andreas Hedlund och Per Svensson, spelade fem år efter Gothia-titeln i samma formation i VM-finalen mot Finland när Sverige vann VM-guld 2000.
Jesper Axell drabbades av flera skador och i samma veva, slutade han spela och blev i stället sportchef i Mullsjö AIS. En roll han har kvar än i dag, precis som kontakten med många av lagkompisarna från 1995. I vintras rekryterade han en av dem, Andreas Hedlund, som ny tränare till SSL-laget.
Mullsjö har gjort en otrolig resa och är i dag ett av de bästa lagen i Sverige på herrsidan. Trots studier i Australien och fyra års arbete i Kina, har Jesper Axells engagemang i sportchefsrollen brunnit lika starkt i snart 20 år.
– Det var några år av extrema telefonkostnader… Men jag hade bra support från hemmaplan under åren jag bodde utomlands.
Vad är det som gör det så roligt fortfarande?
– Framför allt två grejer: Speciellt när det är ideellt tror jag det är viktigt att vara extremt noggrann i rekryteringen, man måste trivas så oerhört bra med de andra personerna. Sedan drivs jag nu av att vi ska vinna SM-guld. Innebandy-Sverige skulle nog säga att Mullsjö ligger trea, fyra, femma i Sverige och drivet är ju att komma närmare Storvreta och Falun.
Parallellt med sportchefsrollen är Jesper – precis som gamle lagkompisen från 1995 och numera Mullsjö-tränaren Andreas Hedlund – ungdomsledare för deras barns lag.
– Det är det som är det fantastiska – nu älskar jag att få åka på cup och som ledare och förälder få sova i klassrum igen. Frågan kommer upp ibland om vi ska lägga till lite pengar och bo på hotell men då försvinner ju hela grejen. Klart vi ska sova i klassrum!
Svensk idrott kämpar med att få fler ungdomar att fortsätta idrotta längre upp i åldrarna och såväl i sportchefs- som i tränarrollen ser Jesper Axell betydelsen av cuper för att lyckas behålla ungdomarna i idrotten.
– Jag brinner för frågan att få pojkar och flickor att fortsätta idrotta längre i Sverige. Väldigt många börjar idrotta men vi ser också att många slutar när de är 10–12 år i dag. Om vi kan förlänga det med några år, så gör det jättemycket för många barn och familjer. Och cuper är en stor del för att lyckas med det.