Första, historiska guldet för IK Zenith firades med tårta

IK Zenith vann B17-kategorin i Gothia Innebandy Cup 2023 efter straffvinst mot TJ Znojmo LAUFEN från Tjeckien.

Aldrig tidigare hade ett lag från IK Zenith vunnit Gothia Innebandy Cup.
– Detta betyder mycket, inte bara för oss utan också för hela klubben. I lördags fick vi till och med en hyllning under en paus i en A-lagsmatch, säger straffhjälten Albin Wigren.

IK Zenith, som går under smeknamnet ”Green Stars”, hade en härlig vecka på Gothia Innebandy Cup.
– Det är såklart en stor cup som har en mäktig känsla hela vägen. Vi har varit med någon gång tidigare men då utan vinst. Vi hade nästan en hel femma med i SDF-SM som representerade Västsverige. Detta försvagade såklart vår trupp lite vilket ledde till att man aldrig riktigt vågade tänka på om vi faktiskt skulle kunna ta oss hela vägen, säger Albin Wigren och fortsätter:
– Det var först efter gruppgruppen, när vi klev in i Partille Arena, som det började kännas på riktigt. Det var en riktigt häftig upplevelse. Att få stå och sjunga den svenska nationalsången inför finalen gjorde att jag ryste och jag kunde inte vänta på att få komma igång.

Finalen mot TJ Znojmo LAUFEN blev en rysare som var otroligt jämn och gick till straffar. Där glänste Albin Wigren genom att nypa flera straffar.
– Jag tycker att finalen var ett praktexempel på en perfekt final. Mycket fram och tillbaka och såklart så blir det väldigt mycket mäktigare när allt avslutas med straffar. Jag har lyckats rädda samtliga straffar som skjutits på mig denna säsong i seriespelet vilket gav mig en känsla av säkerhet och jag kunde hålla mig från att bli allt för nervös. Det började dock pirra rejält när jag stod på mållinjen innan domarna hade blåst inför första straffen. Men när de väl blåste släppte det mesta och det var bara att göra allt man kunde, säger keepern.
Har du tränat mycket på straffar tidigare?
– Straffar var något som jag för ett tag sedan tyckte jag var rätt dålig på. Efter det har jag bett att få rätt mycket straffar på mig på träningar för att lyckas bli bättre på det. Det är så gott som varje träning nu som jag och Simon Lindén, som zorrade in den första straffen, stannar kvar efteråt och nöter straffar i 15-20 minuter. Jag börjar bli rätt van vid straffar och även vid hans mycket skickliga och svåra zorrostraffar, säger tonåringen.

I segerintervjun med hemsidan direkt efter triumfen berättade Albin Wigren att deras tränare lovat att bjuda hela laget på hamburgare.
– Alla svävade på moln dagarna efter och jag tror att ingen riktigt hann smälta vad som hänt. Träningen efter vinsten samlades vi allihop och käkade tårta och firade med våra tränare. Än så länge har vi inte fått våra burgare men vi har blivit lovade och här i "Green Stars" tar man inte lätt på ett löfte så efter säsongen ska vi lösa en stor grillkväll så att huvudtränare Andreas får visa sina hamburgarkunskaper, ler han.

Hur stort är det att vinna Gothia Innebandy Cup enligt dig? Hur rankar du det i din unga karriär?
– Gothia Innebandy Cup är en av de absolut största ungdomscuperna i världen så att få stå högst upp på prispallen är helt klart en jättemerit, och det största som hänt mig som innebandyspelare än så länge. Det är det första steget i vad jag hoppas blir en lång och framgångsrik karriär inom innebandyn, säger målvakten målmedvetet.
Vad har du för mål på kort respektive lång sikt?
– Mina kortsiktiga målen är framförallt att spela mycket i JAS samt förhoppningsvis några matcher med vårt division 1-lag. Detta tror jag är bra för min egna utveckling. Jag vill även hjälpa JAS-laget att placera sig så högt som möjligt. Mina långsiktiga mål är självklart att få spela innebandy på heltid men innan det är det U19-landslaget som är min nästa stora milstolpe. Det hoppas jag mycket på, säger Albin Wigren.

PARTNERS

© 2020 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy