Ferdinand drömmer om att spela i SSL

Ferdinand Tomasek från Tjeckien har en stor dröm.

Ferdinand Tomasek är en nyckelspelare i Kanonyri Kladnos B16-lag. Den Gothia Innebandy Cup-vinnande backen är förälskad i Sverige.
– Jag hoppas att jag kommer att spela i SSL i Sverige någon gång, säger 16-åringen.

I Gothia Innebandy Cup besegrade de det tjeckiska republikanska laget FBC Pitbulls Kolin med 4-1 i kvartsfinalen.
– Jag skulle säga att det var en ganska hård match eftersom vi inte visste vad vi skulle förvänta oss. Jag känner en spelare i det andra laget men vi har inte träffat dem tidigare. Motståndaren var ganska bra men vi började starkt och spelade som ett lag, säger Ferdinand Tomasek efter att de bokat sin plats i semifinalen.
"Finalen väntar", säger sedan en lagkamrat. Och ja, de vann också semifinalen mot FK Florko Kosice från Slovakien.
– Vi siktar på guldmedaljen. Vi hoppas att vi kommer dit, säger Ferdinand Tomasek.

Senare vann de hela turneringen. De besegrade CL98IC efter en dramatisk straffläggning i finalen. Ferdinand satte den matchavgörande straffen.
– Det är fantastiskt. Jag har aldrig vunnit en turnering tidigare i mitt liv, så det här är stort. Jag har en overklig känsla just nu. Nu ska vi fira på bussen hem, vi kommer nog sjunga och dansa mycket hela tiden. Vi är så glada, säger hjälten.
Han har spelat innebandy i ett tiotal år. Han spelar inte hockey som deras hemstads stora idol Jaromir Jagr och många andra i Kladno.
– Det är så klart många hockeyspelare i Kladno. Innebandy är inte så populärt i Tjeckien och Kladno men vi har ganska många spelare. Det känns som att sporten blir större och att fler spelare börjar spela.
Ferdinand tycker mycket om Sverige och Göteborg.
– Det är fantastiskt här i Göteborg. Jag älskar det här. De bästa ungdomsspelarna i världen är här, så det är fantastiskt. Jag tycker att matcherna är ganska bra eftersom det är en hög kvalitet. Jag njuter verkligen av det. Och vi bor på en fin och väldigt bra skola. Vi har bra mat här, så det går bra, säger den duktiga försvararen.

Marek Benes är hans förebild. Marek spelade för Pixbo Wallenstam i Sverige under två säsonger mellan 2019 och 2021. Ferdinand vill gå i sin idols fotspår.
– Jag hoppas att jag kommer att spela i SSL i Sverige någon gång. Och jag hoppas att jag kommer att vara med i landslaget för Tjeckien i framtiden. Jag tror att jag kan bli en ganska bra spelare.
Tonåringen tycker att fler lag från Tjeckien borde ta chansen och delta i Gothia Innebandy Cup.
– Det är fantastiskt. Jag älskar turneringen och det är en fantastisk upplevelse. Jag hoppas att vi kommer tillbaka, kanske redan nästa år, säger Ferdinand Tomasek.

PARTNERS

© 2020 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy