Amerikanskt lag kommer till rekordstor Gothia Innebandy Cup

För tredje året i rad slår Gothia Innebandy Cup rekord i antal deltagande lag. Och för första gången finns USA representerat, bland de 471 lagen från åtta länder, som med start i morgon gör upp i en av världens största innebandyturneringar.

Den 27:e upplagan av Gothia Innebandy Cup drar igång i morgon och på måndag spelas finalerna. 10 000 idrottsälskande ungdomar möts för fyra intensiva innebandydagar på 28 planer runtom i Göteborg – men turneringen har på senare år växt till kranskommunerna Partille och Mölndal, där det i år blir premiärår i Åbymässan.

I år blir det också premiär för amerikanskt deltagande i turneringen. Orlando Vikings Floorball Club från Florida kommer till Göteborg med två lag som ska delta i B12 och B15. Vi har pratat med lagledaren Daniel Williamsson.

Hur hörde ni talas om Gothia Innebandy Cup?

– Vi skapade Y16-laget i slutet av 2019 i ett försök att få innebandyn att växa i USA. Vi tittade på vilka internationella turneringar vi eventuellt skulle kunna delta i. Vi ville också ha ett läger i samband med turneringen och efter lite forskningsarbete beslutade vi att Gothia Innebandy Cup med ett förläger i Jönköping var det bästa alternativet.

Hur kommer det sig att ni reser hela vägen till Sverige för att spela innebandy?

– USA är en ung innebandynation och vi har nyligen påbörjat en insats för att få innebandyn att växa bland ungdomar här. För att barnen ska bli bättre och för att de bättre ska kunna hävda sig internationellt måste vi spela mot de bästa barnen i världen.

Hur många är ni som kommer hit – spelare, lagledare, föräldrar?

– Vi har två små lag som kommer till Gothia. Som man kanske kan föreställa sig så är det ett stort åtagande att ta sig till Sverige. Sammanlagt är vi strax över 30 personer som kommer. 

Kan du berätta lite om er klubb?

– Vårt Y16-lag skapades i augusti i år då vi hade våra nationella mästerskap i USA. Vi är ett resande lag som kommer att åka till olika turneringar både nationellt och internationellt. Barnen måste vara yngre än 16 år. Vi har cirka 50 spelare involverade i laget, men bara ett fåtal kommer att kunna åka varje gång på grund av det engagemang som krävs.

Finns det andra klubbar i närheten som ditt lag spelar mot under ordinarie säsong?

– Eftersom vi är ett resande lag så reser vi till de turneringar som finns tillgängliga nationellt. Mitt lokala lag, Orlando Vikings Floorball Club, tränar regelbundet, men hittills finns det inga andra lokala lag som vi har kunnat spela mot. Vi hamnade tvåa i de nationella mästerskapen efter Dallas, och Utah kom på tredje plats. 

Vilka är era förväntningar på Göteborg och turneringen?

– Vår förhoppning är att vi lär oss mycket som vi kan ta med oss tillbaka till USA och använda för framväxten av innebandy där. Barnen behöver se hur bra de behöver vara för att kunna tävla internationellt. De kommer dela detta med andra lokala barn för att det så småningom ska ge en snöbollseffekt. Vi vill också att barnen ska lära sig lite av den svenska kulturen. 

Fakta: Gothia Innebandy Cup 2020

Upplaga: 27:e turneringen, sedan starten 1994.

Lag: 471 lag (tidigare rekordet var 465 lag, 2019).

Länder: Åtta länder; Sverige, Norge, Tjeckien, Danmark, Slovakien, USA, Ryssland och Nederländerna (17 länder har deltagit sedan starten 1994).

Deltagare: Cirka 10 000, mellan 11–18 år.

Matcher: 1 476 matcher.

Spelplaner: 28 planer.

Domare: 120 domare.

Livestreamade matcher: Cirka 700 matcher.

Funktionärer: Cirka 400 funktionärer.

Skolor/hotell för boende: 14 skolor/8 hotell. 

PARTNERS

© 2020 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy