Alltid redo vid skador: "Vårt stora syfte är att göra en snabb bedömning"
Fysioterapeuten är alltid redo vid skador.
Gothia Innebandy Cup sträcker sig över fyra dagar – under den tiden är det en förhöjd skaderisk för spelarna som utsätts för tätt matchande.
I finalhallarna står därför fysioterapeuter redo att bedöma eller ta hand om eventuella skador.
I Gothia Innebandy Cup som sträcker sig över fyra dagar – där över 400 lag deltar och över 1300 matcher spelas – är det en förhöjd risk för skador. På plats i finalhallarna, Valhalla Sporthall och Partille Arena, står därför fysioterapeuter alltid redo utifall eventuella skador uppstår.
– Det kan vara skador på allt från spelare till åskådare, säger fysioterapeuten, tillika Gothia Innebandy Cup-funktionären, Sofia Billger.
De vanligaste typerna av skador i Gothia Innebandy Cup är axelskador men också fingerskador på just målvakter och friktionsskador på spelare som fallit under match.
– Blir det en allvarlig skada går vi självklart ut på plan, annars kommer de till vårt utrymme där vi genomför en undersökning. Vårt stora syfte är att göra en snabb bedömning med frågorna: kan spelaren fortsätta att spela eller ska den gå av plan, ska spelaren in till sjukhus, närakuten eller kan den stanna här? Är skadan något den kan fortsätta spela turneringen med eller behöver spelaren bryta tävlingen? säger Billger.
Varje dag uppstår skador i hallarna, och de närvarande fysioterapeuterna behöver hela tiden fatta snabba beslut och göra komplicerade bedömningar huruvida ungdomarna kan ta sig ut i spel eller inte.
– Där får vi ta hänsyn till olika delar när vi gör våra bedömningar. Det kan vara besvikelse och rädsla för att inte kunna spela vidare men också rädslan att få en långvarig skada. Många har satsat mycket för att vara här, så ibland gör vi kanske andra bedömningar än de vi hade gjort under lågsäsong där man tar mindre risker. I turneringar är det högre insats och man tillåter lite mer, säger hon samtidigt som hon även nämner att faktorn att det faktum att spelarna är ungdomar väger åt det andra hållet:
– När man arbetar i turneringar är man medveten om att de investerat mycket för att vara här. Ungdomarna har sett fram emot det länge, därför arbetar vi även med att underlätta så att de kan vara det. Vi kan då ta en beräknad risk som man inte gör under lågsäsong. Det kan vara om det gör ont men att det inte kan bli en allvarlig skada, då försöker vi exempelvis tejpa eller stötta upp, säger fysioterapeuten.