Jiri Jakoubek tar upp till 40 tjeckiska lag till Gothia Innebandy Cup varje år

Gothia Innebandy Cup är viktig för innebandyn i Tjeckien, enligt tränaren Jiri Jakoubek.

Innebandytränaren Jiri Jakoubek tar upp till 40 lag från Tjeckien till Göteborg och Gothia Innebandy Cup varje turnering.

Jiri Jakoubek kom till Gothia Innebandy Cup första gången år 2010.
– Under dessa år var jag tränare för FBŠ Bohemians och vi försökte hitta turneringar att delta i. Nästa år, 2011, satte jag ihop den första officiella gruppen från Tjeckien och Slovakien och det var mer än 25 lag från sju klubbar.
Dera hade från början två mål med turneringen.
– Att spela mot svenska lag mitt under säsongen och göra en bra förberedelse inför vårt slutspel. Den andra och viktigare var att lära sig något nytt från svenska lag.

Vilka är dina bästa minnen från turneringen?
– Det finns gott om minnen och jag vet att många tjeckiska spelare och tränare har många fantastiska minnen också. Min personliga är år 2018, vi (Tatran Střešovice) utsågs till den bästa klubben i turneringen vilket var en stor framgång för klubben.

Har Gothia Innebandy Cup på något sätt hjälpt Tjeckien att utvecklas som innebandyland?
– Jag ska berätta en riktigt trevlig historia. Som huvudtränare för Tatran skulle jag vilja delta i Gothia Innebandy Cup eftersom tjeckiska spelare spelar många matcher mot svenska motståndare och sedan på nationell nivå blir det något "normalt" för dem. I kategorin B11 började vi spela med spelare som Filip Langer, Matěj Havlas, Josef Juha och många andra och vi deltog varje år fram till B18. Dessa killar var då en del av vårt team i Halifax, där vi vann det första historiska världsmästerskapet i innebandy U-19 för Tjeckien och jag var huvudtränare för det här laget. Så ja, Sverige och Gothia Innebandy Cup hjälpte oss riktigt mycket.

Hur är intresset i ditt land för turneringen i januari?
– Jag hoppas att det efter pandemin kommer att börja återgå till det normala. Mycket troligt kommer fler än 20 lag att delta igen så vi söker till Gothia Innebandy Cup 2023.

Vilka spelare från dagens seniorlandslag har spelat i Gothia Innebandy Cup?
– Filip Langer, Matěj Havlas, Dominik Beneš, Marek Beneš, Jakub Boček, Jakub Buršík, Filip Forman, Martin Kisugite, Mikuláš Krbec, Matyáš Krebner, Jonáš Kreysa, Ondřej Němeček, David Šimek, skulle du vilja att jag fortsätter? Tro mig, Gothia Innebandy Cup är något speciellt för den tjeckiska innebandyn och jag hoppas verkligen att det kommer att vara det i framtiden! säger Jiri Jakoubek.

PARTNERS

© 2020 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy