De åker från Florida för att medverka i Gothia Cup Innebandy

Florida Vikings FC gör allt vad de kan för att få innebandyn att växa sig större och starkare i USA. Snart deltar deras B17-lag i Gothia Cup Innebandy.

Florida Vikings FC gör debut i Gothia Cup Innebandy i januari. Det amerikanska laget vill hela tiden utveckla sig själva och innebandyn i USA.
– Vi hoppas att de svenska lagen och supportrarna tar emot oss med öppna armar och hjälper oss att växa så att även fler lag kan komma från USA i framtiden, säger tränaren Daniel Williamsson.

Tanken på en innebandyklubb i Orlando startade år 1999.
– I början var det ett kompisgäng i anslutning till min och min numera frus – tillika min största Vikings-supporter – studietid på Universitet. Vi hade tagit med oss klubbor från Sverige när vi åkte hit. Sedan startade vi en klubb, Orlando Vikings Floorball, med fokus på att utveckla ungdomsinnebandy i USA men även ett seniorteam som deltar i turneringar runt om i USA, säger Daniel Williamsson.
Mycket har hänt sedan dess.
– Sedan starten har hundratals barn, ungdomar och vuxna lärt sig innebandy och deltagit i vår klubb. Vi är i särklass den största ungdomsklubben i USA. Vi har en vecka camp varje sommar i juli dit barn inte bara från USA, utan från hela världen kommer, speciellt Sverige och Tjeckien. Några av spelarna i klubben har fortsatt till USA:s U19-landslag och herr- och damlag. De flesta i nuvarande USA Floorball U19 har haft vår camp som en viktig del i deras utveckling. 2022 startade vi Florida Vikings FC som vår semi-professionella klubb. Även här var fokus att utveckla ungdomsinnebandy genom att visa upp sporten med hög spelnivå. Vi vann den professionella ligan två år i rad. Vikings har stora planer med vårt professionella lag och har mycket support både i Sverige, USA och stora delar av innebandyvärlden. Stay tuned...

Florida Vikings FC är en riktig "family affair".
– Jag har spelat innebandy så länge jag kan minnas. Det har alltid varit min favoritsport att utöva. Min fru har också spelat mycket innebandy. Alla våra tre barn – Liam, Emilynn och Luke – har spelat i Vikings sedan de var små. De har representerat USA i U19, herr- och damlag och har även spelat tillfälligt i klubblag i Sverige. Jag har själv representerat USA som coach och tog ut laget som åkte till Danmark för U19-VM. I det laget har jag coachat nästan alla spelare genom åren, i Vikings eller i landslaget. Jag coachade även tre-mot-tre-laget i Finland.
Hur är intresset för innebandy i Florida och i USA i allmänhet?
– Intresset har ökat något, men inte så mycket som man skulle vilja. Vi lägger ner mycket jobb och energi för att sprida sporten. Vi har natt dom mal vi har satt upp, men vi har stora krav på oss själva och vill att det ska gå fortare. Vi har fått många nyhetskanaler att göra reportage om oss, men många man pratar med här i USA vet fortfarande inte vad innebandy är. Vi vill att innebandy ska bli stort i USA, men det finns inte mycket pengar i sporten och därför går det inte så fort framåt, säger Daniel Williamsson.

Sedan 2019 har de arrangerat resor till Sverige och Tjeckien, antingen som Vikings eller USA Floorball.
– Det har varit både turneringar och camps. I början anmälde vi oss som USA Floorball för att kunna stödja alla klubbar i USA, men det skapade problem eftersom folk inte vill ha nationslag i de turneringar som finns. Därför anmäler vi numera bara vårt klubblag. 2019 blev jag även USA Floorballs ungdomsdirektör. Jag startade U16-landslaget, hjälpte till att utveckla ungdomsinnebandyn i hela USA samt hjälpte till att starta flera nya klubbar i landet, säger han.
De är anmälda till B17-kategorin i Gothia Cup Innebandy.
– Det här året har vi stora förväntningar båda på oss själva och på Gothia Cup Innebandy, eftersom turneringen har jubileum och ska ha invigning i Scandinavium – där FBC Kalmarsund dessutom spelar. De har tre före detta Florida Vikings FC-spelare, så det kommer ge mycket extra. Vi kommer dessutom ha en camp och spela en vänskapsmatch med Pixbo dagen innan turneringen, så vi kan komma upp i matchtempo.

Tanken är att spelarna ska förkovra sig genom sitt deltagande i Gothia Cup Innebandy i Göteborg.
– Våra Vikings-resor till Sverige och Tjeckien har utvecklat innebandyn i USA, och vårt U19-landslag, till en helt ny nivå. De lär sig otroligt mycket som de tar med sig tillbaka till USA och lär andra barn som inte har möjlighet, eller är redo, att åka till en turnering på så hög nivå. Vi hoppas att de svenska lagen och supportrarna tar emot oss med öppna armar och hjälper oss att växa så att även fler lag kan komma från USA i framtiden och vi kan utveckla sporten, säger Daniel Williamsson.

PARTNERS

© 2020 Gothia Cup. All rights reserved. Integritetspolicy