Gothia Innebandy Cup

Internationell innebandy för ungdomar


Gothia Innebandy Cup är en av världens största och mest internationella innebandyturneringar. Varje år deltar över 450 lag från sex till åtta nationer och det spelas mer än 1300 matcher i 25 hallar. Turneringen spelas varje år över trettonhelgen i Göteborg. Över 10000 ungdomar samlas då för att delta i årets stora innebandyfest.

Matchen är det centrala under Gothia Innebandy Cup. Totalt spelas över 1300 matcher. Att spela matcher mot lag från andra länder är mycket utvecklande för unga spelare. Vi vill att varje match ska ge spänning, utmaning och någonting att minnas för resten av livet, oavsett resultat. Vi uppmärksammar spelarna genom häftig entré och inspring på plan, det här är något mer och större än en vanlig seriematch.

Varje match i Gothia Innebandy Cup rapporteras live på vår hemsida. Här kan du följa matchen i realtid. Se när det blir mål, vem som gjorde målet och vem som assisterade. Vi streamar även matcherna live från en del hallar. Du kan från dessa hallar se matcherna live med ljud och grafik. Under finalerna har vi dessutom kommentatorer.

Mer än bara innebandy

Fair Play är något vi vill främja. Att uppträda schysst mot såväl de egna lagkompisarna som domare och motståndare.

Gothia Innebandy Cup spelades för första gången 1994. Turneringen startades och arrangeras än idag av arrangörerna för Gothia Cup i fotboll som spelas varje sommar i Göteborg. Genom åren har över 9000 lag från sammanlagt 17 nationer deltagit.

Vår historia

1994 - 135 lag

Gothia Cup bestämmer sig för att starta en internationell innebandyturnering som komplettering till sommarens fotbollsturnering. 135 lag från fem nationer deltar.

1995 - 202 lag

Pixbo IBK blir medarrangör till Gothia Innebandy Cup. En framgångsrik innebandyklubb som ska hjälpa till att höja kvalitén på de deltagande lagen. 

1996 - 194 lag

Ryska herrlaget General överraskar oss genom att tro att det är bandy (på is) som ska spelas. Genom givmilda sponsorer vaskas innebandyutrustning fram och laget kan trots allt delta i en sport som de aldrig utövat!

1997 - 188 lag

Ryska flicklag har sin storhetstid i cupen. Tre ryska klubbar deltar i de yngsta flickklasserna och alla tre klubbarna vinner sina respektive åldersklasser.

1998 - 212 lag

För första gången har deltagarna i turneringen möjlighet att se Sveriges bästa herrlag göra upp i Gothia Challenge Cup, vilket blir ett mycket uppskattat kvällsarrangemang.

1999 - 195 lag

Polen deltar i cupen för första gången med ett damlag från Gdansk. Samma lag och klubb deltar ytterligare tre år i damklassen, därefter har inget lag från Polen deltagit.

2000 - 192 lag

Domarna i Göteborg räcker inte längre till och vi tar emot 35 domare från andra distrikt.

2001 - 238 lag

Parallellt med Gothia Innebandy Cup genomförs Europacupen för klubblag. 16 av Europas bästa dam- och herrklubblag från sju länder deltar.

2002 - 238 lag

Intresset för Gothia Innebandy Cup är nu så stort att det finns underlag att utöka pojkklasserna. En klass för varje ålder införs.

2003 - 287 lag

Tioårsjubileum och året då vi slår 300-gränsen i antal lag. 348 lag från sex nationer deltar. Vi spelar nu på 21 spelplaner och har fyra egna busslinjer som trafikerar våra olika spelcentrum.

2004 - 364 lag

Svenska Innebandyförbundet inför regeln att barn upp till elva år inte får delta i tävlingsspel. 10- och 11-årsklasserna slås ihop och spelar endast gruppspel.

2005 - 419 lag

Det är nu över 400 lag i turneringen. Italien deltar för första gången och representeras av UHC Dolo. Stormen Gudrun drar in över västkusten och många matcher får flyttas.

2006 - 436 lag

Gothia Innebandy Cup bestämmer sig för att bli en renodlad ungdomsturnering. Dam- och herrklassen tas därför bort.

2007 - 413 lag

Flickklasserna utökas från fyra till sex klasser och antalet flicklag ökar med 10 %.

2008 - 450 lag

Hela 35 lag från Norge deltar vilket tyder på att Norge är på god väg att bli en stark innebandynation. England representeras för första gången i turneringen.

2009 - 447 lag

Matchen, mellan Pixbo Wallenstam IBK och Helsingborg FC, i Scandinavium är en given publiksuccé. Det nya publikrekordet sätts till 8922 åskådare. 

2010 - 449 lag

Inte på tio år har vi haft en helt utländsk final i Gothia Innebandy Cup. Nu var det dags i B16-klassen där Tatran Stresovice, Tjeckien mötte Sveiva IB, Norge. Tjeckerna vann med ganska klara siffror. Var detta startskottet för fler utländska lag i kommande finaler?
Göteborg bjöd på vargavinter med snö och -15°C.

2011 - 453 lag

Årets stora nyhet är aktivitetsområdet ”Gothia Valhalla Center”, där deltagarna kan spela Nintendo, sumo-fotboll, göra ansiktsmålning eller spela in en egen låt. Vintrig öppningsshow på Götaplatsen där varm choklad hjälpte att hålla besökarna varma. Rekordmånga lag från Tjeckien deltog och inte mindre än fyra av dem tar sig till final.

2012 - 447 lag

Tekniken tar ytterligare ett stort steg framåt när vi i vårt nya spelprogram får live-rapporteringar från varje match. Det finns också möjlighet att live-sända från matcherna via sin privata telefon eller iPad och lägga ut på vår hemsida. Den nya appen gjorde tillgängligheten total. Vi hade 1000 % ökning (jämfört med föregående år) på vår hemsida under dessa dagar. Ett snö-fritt Göteborg gjorde transporter mellan planerna smidig för våra 447 lag. Showen och matchen mellan Pixbo Walltenstam IBK och Linköping IBK i Scandinavium drog nytt publikrekord med 10111 personer. 

2013 - 450 lag

Efter mer än 1100 matcher har nu tolv lag korats som segrare. Ett stort grattis till dessa lag, men också till alla er andra som förhoppningsvis också känner er som segrare. Vi har härliga minnen med oss från Lisebergs spelhus där de flesta ledare inte har en chans mot ungdomarna i arkadspelen. Det är många, många som är intresserade av att följa cupen och hur det går för ”sitt” lag. Efter sista matchens slut har vi totalt 20000 som tittat på våra livesändningar via hemsidan. 

2014 - 450 lag

Ett stort antal utländskt deltagande från hela åtta nationer satte färg på årets turnering. Invigningen frågade undrande ”What does the fox say” till en rekordpublik på 11132 åskådare som försökte besvara frågan. Showen efterföljdes av en herrlandskamp mellan Sverige och Tjeckien. 1124 matcher spelades av de 433 lag som deltog och hela 7842 mål producerades i turneringen.

2015 - 423 lag

Klassiska innebandynationer deltar i årets upplaga och flera gör det framgångsrikt. Vi har sex utländska lag i final och två av dem avgörs mellan två tjeckiska lag. Vi uppgraderar vår tävlingsapp och nu kan spelarna inte bara se målgörare utan även assist. I klassen B12 hittar vi klubben som gör hela 9,3 mål per match. 

2016 - 410 lag

Med nya femlagsgrupper så har det spelats massor av innebandy, närmare bestämt 1243 matcher. Vår nyhet med livestreamade matcher föll mycket väl ut. Spelarna gjorde storstilad entré och bjöd på fin underhållning. Under turneringen hade vi 310336 visningar och 18902 tittartimmar på dessa matcher vilket motsvarar cirka två år, så intresset har varit enormt.

2017 - 431 lag

Vår nya Gothia Arena i Valhalla blev mycket uppskattad. Vi hade publikrekord i centrat under flera dagar, inte minst finaldagen, där inte ens vår stora läktare med plats för 600 personer räckte till utan publiken stod tjockt runt hela planen.

Elitklassen i pojkar 17 år har bjudit på underbar innebandy. Ganska tidigt stack två lag ut, FBS Bohemians från Tjeckien och Wiler Ersigen från Schweiz.  De var också de lag som rättmätigt möttes i finalmatchen där FBS Bohemians vann.

Vi kunde även välkomna Nederländera som en ny nation i cupen.

2018 - 457 lag

25:e turneringen bjöd med sina 457 lag på ett nytt deltagarrekord. Vi kunde bjuda på en ny Gothia Super Match i Partille Arena med över 2000 åskådare. I Gothia Valhalla Center hölls en exklusiv målvaktsträning av damlandslagets Sara Hjorting. Tjeckien är största utländska nation, vilket kunde krönas med att Tatran Střešovice dessutom blev bästa förening.

2019 - 469 lag

För andra året i rad slog vi rekord i antal deltagande lag. I årets turnering deltog 469 lag, jämfört med 457 lag året innan. Sju nationer var representerade.

Vi expanderade till Partille och fyra av finalerna spelades på toppmoderna Partille Arena. Den före detta lettiska landslagsmålvakten Andis Blinds höll fyra exklusiva målvaktsskolor och Sveriges förbundskapten i innebandy, Mikael Hill, höll en föreläsning om ledarskap för våra ledare. Pixbo Wallenstam blev bästa klubb.

2020 - 471 lag

För tredje året i rad ökade vi antalet lag och därmed nytt deltagarrekord på 471 lag. Vi tangerade dessutom rekordet i antalet deltagande nationer med hela åtta. Vi välkomnade USA som ny deltagande nation. Antalet danska och tjeckiska lag ökade kraftigt. 

Vi växer ut i Mölndal och bygger upp ett nytt center i Åbymässan med två spelplaner. Växjö IBK blir bästa förening för första gången. 

Partners