Gothia Innebandy Cup ställs in

Gothia Innebandy Cup har beslutat att ställa in vinterns cup, som skulle ha spelats 3–6 januari. Efter rådgörande med Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västra Götaland konstateras att turneringen inte går att genomföra på grund av risken för ökad smittspridning.

Fortsätt läsa

Ny tv-serie om GIC-lag

Med det ena av sina två lag så tog sig CL98IC från Kalmar hela vägen till final i klass B12 i förra årets Gothia Innebandy Cup. I finalen blev dock Panthers Praha för svåra. I januari i år var de bägge CL98IC-lagen tillbaka i Göteborg igen.

Påhejade av föräldrar, syskon och de andra lagen från föreningen så fick de återigen uppleva allt det där som gör en turnering så speciell – nervositet, spänning och känslostormar.
Med sammanlagt 62 lag i klass B13 så var konkurrensen stentuff – frågan är om CL98IC har vad som krävs för att upprepa bedriften från 2019 och den här gången kanske till och med få lyfta bucklan?

Följ med Lag Blå och Lag Vit i deras strävan efter att nå finalen.
Avsnitt 1 av 3 – Gruppspel Lag Blå.

Avsnitt 2 av 3 – Gruppspel Lag Vit.

Avsnitt 3 av 3 – Del 1, Slutspel

Avsnitt 3 av 3 – Del 2, Slutspel

Bilden tagen av Anders Johansson.

Sandared förverkligade drömmen och vann

Många drömmer om att få vinna Gothia Innebandy Cup och få lyfta den åtråvärda pokalen i en av världens största ungdomsturneringar. En dröm som gick i uppfyllelse för Sandareds IBS men som än i dag, tolv år senare, känns overklig för spelarna.

– Vi kunde knappt fatta det då och det är en overklighetskänsla när jag tänker tillbaka också, säger Johanna Thygesen, som fortfarande spelar i klubben.

Fortsätt läsa

Bli en del av Gothia Innebandy Cup – sök funktionärsuppdrag nu!

Gothia Innebandy Cup söker funktionärer till nästa års turnering som spelas i Göteborg den 3-6 januari. Vill du utveckla dina ledaregenskaper och få andra att samarbeta under en intensiv vecka i en spännande och internationell miljö? Då har vi funktionärsuppdraget för dig.

Gothia Innebandy Cup är en av världens största och mest internationella innebandyturneringar och vi är beroende av våra engagerade och duktiga funktionärer för att turneringen ska kunna fungera. Varje år bidrar över 500 funktionärer till att göra Gothia Innebandy Cup till en sprakande innebandyfest för alla deltagare och publik.

Vi behöver funktionärer till alla delar av evenemanget – du väljer själv om du vill söka uppdrag på våra skolor, planer, matsalar eller inom vår försäljning. Förutom en spännande upplevelse och nya vänner för livet, så får alla funktionärer också ekonomisk ersättning och funktionärskläder.

Vi läser ansökningar och kallar till intervjuer löpande, så skicka in din ansökan i dag. 

Läs mer om våra funktionärsuppdrag och ansök här.

Hoppas att vi ses!

Från guld i Gothia Innebandy Cup till SM-guldjagande SSL-sportchef

För 25 år sedan: vinnare i Gothia Innebandy Cup.

I dag: sportchef i SM-guldutmanaren Mullsjö.

Jesper Axell tror lika starkt nu som då på hur mycket cuper betyder för ungdomsidrotten.

– Jag är övertygad om att cuper är den enskilt största anledningen till att ungdomar håller på med idrott, säger han.

Året var 1995 och lilla Mullsjö vann för första, och hittills enda, gången Gothia Innebandy Cup, efter 7–5 i finalen mot Lidköping. Jesper Axell var 15 år då men spelade med laget i 18-årsklassen.

– Jag var väl ganska duktig för min ålder men det var inte så att vi hade 15 stycken 18-åringar i Mullsjö, utan vi fick skrapa ihop från flera årskullar. Att vi från lilla Mullsjö vann Gothia Cup – det hade vi ju inte räknat med.

25 år har gått men minnena från turneringen ligger honom fortfarande varmt om hjärtat.

– Fortfarande i dag så kan vi som var med och spelade minnas tillbaka och prata om det. Det var ju en stor grej då, för 25 år sedan. Hela ”bo i klassrum”-grejen – den var ju fantastisk. Gemenskapen där, vi har många roliga minnen från klassrummet. Sedan dyker det upp minnen som vad en del hade för målgester – det var någon som red på en häst…

– Det starkaste minnet är ändå glädjen av att vinna. På morgonen spelade vi semifinal mot Pixbo och gick från skolan vid Scandinavium upp till Landala, förbi stadsteatern där de satte upp ”Jeppe på berget”. Vandringen upp genom Göteborg och sedan vinsten i semin är ett starkt minne. I finalen var det lineup och vi sprang in till musik och bara att vi spelade i Lisebergshallen… Det var ju stort.

Att lilla Mullsjö kunde vinna Gothia Innebandy Cup var ett bevis i sig på att laget var en gyllene generation och det skulle visa sig att flera av spelarna skulle göra avtryck i svensk innebandy lång tid framöver.

Två av dem, Andreas Hedlund och Per Svensson, spelade fem år efter Gothia-titeln i samma formation i VM-finalen mot Finland när Sverige vann VM-guld 2000.

Jesper Axell drabbades av flera skador och i samma veva, slutade han spela och blev i stället sportchef i Mullsjö AIS. En roll han har kvar än i dag, precis som kontakten med många av lagkompisarna från 1995. I vintras rekryterade han en av dem, Andreas Hedlund, som ny tränare till SSL-laget.

Jesper Axell.

Mullsjö har gjort en otrolig resa och är i dag ett av de bästa lagen i Sverige på herrsidan. Trots studier i Australien och fyra års arbete i Kina, har Jesper Axells engagemang i sportchefsrollen brunnit lika starkt i snart 20 år.

– Det var några år av extrema telefonkostnader… Men jag hade bra support från hemmaplan under åren jag bodde utomlands.

Vad är det som gör det så roligt fortfarande?

– Framför allt två grejer: Speciellt när det är ideellt tror jag det är viktigt att vara extremt noggrann i rekryteringen, man måste trivas så oerhört bra med de andra personerna. Sedan drivs jag nu av att vi ska vinna SM-guld. Innebandy-Sverige skulle nog säga att Mullsjö ligger trea, fyra, femma i Sverige och drivet är ju att komma närmare Storvreta och Falun.

Parallellt med sportchefsrollen är Jesper – precis som gamle lagkompisen från 1995 och numera Mullsjö-tränaren Andreas Hedlund – ungdomsledare för deras barns lag.

– Det är det som är det fantastiska – nu älskar jag att få åka på cup och som ledare och förälder få sova i klassrum igen. Frågan kommer upp ibland om vi ska lägga till lite pengar och bo på hotell men då försvinner ju hela grejen. Klart vi ska sova i klassrum!

Svensk idrott kämpar med att få fler ungdomar att fortsätta idrotta längre upp i åldrarna och såväl i sportchefs- som i tränarrollen ser Jesper Axell betydelsen av cuper för att lyckas behålla ungdomarna i idrotten.

– Jag brinner för frågan att få pojkar och flickor att fortsätta idrotta längre i Sverige. Väldigt många börjar idrotta men vi ser också att många slutar när de är 10–12 år i dag. Om vi kan förlänga det med några år, så gör det jättemycket för många barn och familjer. Och cuper är en stor del för att lyckas med det.

Umgänget med laget är nummer ett

FBC Kalmarsund är en rutinerad klubb i Gothia-sammanhang. Det märktes inte minst i deras B14-lag, där fanns både spelare och tränare som varit med förr. De lockas särskilt av allt runtomkring matcherna.

Samuel Axflo, 14, spelar i FBC Kalmarsund. I år spelade han Gothia Innebandy Cup för tredje gången. En turnering som han förknippar med häng i klassrum. 

– Det roligaste med att spela Gothia är att hänga med laget. I år tog vi med en tv till klassrummet så vi kunde spela Fifa, säger han.

Första gången han spelade turneringen var 2018. Men det bästa minnet är från 2019, när de avancerade till kvartsfinal.

– Matchen avgjordes på straffar. I den sista straffen satte sig motståndarens målvakt på bollen och trodde att han hade räddat. Han reste sig upp snabbt och började fira, men då rullade bollen in i mål och vi vann matchen, minns han.

FBC Kalmarsund håller vanligtvis till både i Färjestaden på Öland och i Kalmar. Föreningen har deltagit i Gothia Innebandy Cup många gånger. Föreningen startade som ett samarbete mellan olika klubbar i runt Kalmar.
En som var med innan det blev FBC Kalmarsund är Viktor Johansson, 21. Han är tränare för det B14-lag som deltog i år och har varit det under alla de tre turneringar som laget varit med i. När han var tolv år gammal så spelade han själv Gothia med dåvarande Färjestaden IBK.

– I år bor vi på Katrinelundsskolan, i samma korridor som jag bodde i när jag var här och spelade, säger han.

För honom är Gothia Innebandy Cup mycket mer än bara innebandy. 

– Det är en speciell känsla, både jag och grabbarna älskar cupen. Här får vi möta massvis med lag som vi inte får möta annars, till exempel lag från Tjeckien, säger Viktor.

Under årets turnering märktes det att det inte bara var spelarna som var rutinerade. Laget hade stort stöd på läktaren och publiken hade med sig både klappor och trumma.

– Vi hör dem bra, det är mer känsla att spela här än hemma, säger Viktor Johansson.

2019 tog de sig alltså till kvartsfinal i A-slutspelet. Årets turnering tog tyvärr stopp i A-slutspelets första matche. De förlorade mot Partille IBS. Ett lag som sedan gick vidare och vann hela turneringen.
Men vem vet, kanske får vi se FBC Kalmarsund ta revansch 2021.

Anmälan till Gothia Innebandy Cup är öppen

Klockan 10.00 idag öppnade anmälan till nästa års turnering, som spelas den 3-6 januari. Träslövsläges B14-lag var det första laget som anmälde sig.
– Skönt att få komma etta i alla fall en gång, skrattar lagledaren Niclas Frejd.

Det är visserligen långt till januari men redan nu kan man anmäla sig till nästa års stora innebandyfest. Ett lag som har passat på att säkra sin plats är Träslövsläge. Niclas Frejd har som lagledare för flicklag i föreningen varit med i flera tidigare upplagor av turneringen. Nu är han ansvarig för pojkar födda 2006 och han ville vara säker på att laget får en plats i turneringen.

– Jag hade lagt in i kalendern att anmälan öppnar idag. Jag har varit iväg tre gånger med tjejlag i klubben, nu är det första gången jag ska åka med killar. De har inte varit med tidigare och har sett fram emot det här länge, de är redan nu taggade. Det är bra också att så tidigt som möjligt kunna få ut information till föräldrar så att de har med det i sin planering, säger han och fortsätter:

– Gothia är en av årets höjdpunkter för oss, själva cupen med känslan runt om är fantastisk. Sedan smäller namnet högt också, det ligger en hel del förväntningarna i luften, säger han.

Årets turnering slog, för tredje året i rad, rekord över antal deltagande lag. Hela 471 lag från åtta olika nationer deltog. För första gången fanns lag från USA med. Det återstår att se om det blir nya rekord när 2021 års turnering drar igång den 3 januari.

Säkra er plats i en av världens största och mest internationella innebandyturneringar. Anmäl er här.

Den rosa muren som stöttar sin klubb

Det tyska fotbollslaget Dortmund stöttas under sina hemmamatchen av ”Den gula muren” – en massiv ståplatssektion fylld med gulklädda supportrar. Motsvarigheten i innebandyn finns hos Vara IBK – ”Den rosa muren”.

Bakom lagen som deltar i Gothia Innebandy Cup finns en hel rad av engagerade föräldrar som supportar sina barn. Det rosa laget som kommer från Vara, cirka åtta mil nordöst om Göteborg, var minst sagt ett tydligt exempel på det.
Så fort något av klubbens lag sprang in på plan så fanns det en rosa mur på sidan. En av dem som var mitt i smeten var Anna Thoresson, mamma till två pojkar som spelar i klubben.
– Spelarna tycker det är kul. De hörde inte oss första matchen, så då ökade vi. Jag tror man blir extra taggad som spelare, säger hon.

Föräldrarna har tagit fram en supportertröja med texten ”Forza di rosa”, i samma rosa färg som spelarnas matchtröjor. En färg som gör dem svåra att missa. Klubben deltog med lag i åldersklasserna B13, B15 och G15 och oavsett vilket lag som spelade så var ”Den rosa muren” på plats.
– Vi försöker åka runt på allas matcher under turneringen. Det är en jättego stämning, man får en helt annan kontakt i laget när man lär känna föräldrarna, säger Anna.

Hon berättar att de stött på fler hejarklackar under turneringen, men ingen lika stor som deras. Och hon är övertygad om vad stödet från sidan betyder för spelarna.
– Det betyder massor, de höjs och drivs, säger hon.

En årlig paus från palmerna i söder

De är inte ensamma om att ofta delta i Gothia Innebandy Cup. Men Palmstaden IK är en av få föreningar som deltagit i nästan samtliga turneringar, och tränaren André Håkansson Roxe ser ingen anledning att sluta resa till Göteborg.
– Gothia är årets höjdpunkt. Spelarna pratar om det redan vid början av säsongen, säger han.

Palmstaden IK bildades i Trelleborg 1986 och har en gedigen ungdomsverksamhet. Höjdpunkten under året? Att besöka Gothia Innebandy Cup och få möta både nationellt och internationellt motstånd på en hög nivå.
– I Skåne finns det inte lika många lag att möta, vilket gör att Gothia Innebandy Cup breddar motståndet och gör så att vi får möta andra lag vi inte är vana vid. Dessutom märker vi alltid under matcherna att nivån är högre här under turnerningen, säger André Håkansson Roxe.

André började att spela innebandy när han var elva år. Vid 22 års ålder lade han klubban på hyllan och blev istället tränare för de yngre lagen i Palmstaden. Något som han uppenbarligen tyckte väldigt mycket om – efter 19 år som tränare är han fortfarande lika aktiv.
– Jag har varit på Gothia Innebandy Cup i sju eller åtta år, men föreningen har alltid åkt hit med så många lag som möjligt. Grundidén är att låta alla spela, så vi roterar hela tiden truppen. Det är en rolig turnering med välspelade matcher och bra domare. Dessutom får vi möjlighet att umgås som lag och göra saker utanför innebandyn, säger han.

En av spelarna i Palmstaden IK B15 är Tintin Svemark. I januari 2020 spelade han sin tredje Gothia Innebandy Cup och han ser redan fram emot nästa års turnering, och inte minst möjligheten att få umgås med kompisarna i laget.
– Gemenskapen är det allra bästa. Men det är givetvis också roligt att turneringen är så stor, den bjuder på bra motstånd från hela Sverige och även internationellt. Att spela cup är ofta roligare än seriespelet, säger han.

Bild: Palmstaden IKs P15-lag

”Gothia Innebandy Cup stärker gemenskapen i föreningen”

En höjdpunkt för spelarna att se fram emot och en gemenskapsbyggare för föreningen. Gothia Innebandy Cup är en årlig tradition för skånska Höllviken IBF som i princip alltid reser till Göteborg med många lag i flera olika åldersklasser.

Höllviken IBF har alltid prioriterat det sociala med sporten och länge haft som mål att deras spelare, i alla åldrar, har roligt och känner glädje när de spelar. Erik Lindkvist är vice ordförande i föreningen och en trogen återvändare till Gothia Innebandy Cup. Turneringen 2020 var hans tolfte på lika många år och känslan kvarstår; Gothia Innebandy Cup hjälper till att stärka gemenskapen i hela föreningen.   

Vi åker alla upp i gemensamma bussar och bor på samma hotell. När ett lag inte spelar försöker vi alltid att heja på de andra lagen så att alla får bra stöd från läktaren. Så turneringen skapar en bra gemenskap bland lagen i föreningen, säger han.

Som förening har Höllviken IBF vuxit kraftigt under de senaste åren. I dag är det en av de större i Skåne och herrarnas A-lag har klättrat från division 3 till Svenska Superligan, något som Erik Lindkvist menar hör ihop med att ungdomsverksamheten har vuxit. Själv spelade han innebandy för över 20 år sedan, men mycket har hänt på den tiden.

– Då var det en helt annan sport än det är i dag och jag ser en skillnad även i Gothia Innebandy Cup. Jag upplever att det är fler jämna matcher nu för tiden och att lag från andra länder utvecklats väldigt mycket. De tjeckiska och slovakiska lagen är jätteduktiga, även de norska lagen gör väldigt bra ifrån sig, säger han.

Till turneringen 2020 kom Höllviken IBF med flera lag i olika åldersklasser, och trots att många säkert vill vinna handlar resan om så mycket mer. Inte minst om att få matchträning mot lag utanför Skåne och som en sporre till att göra sitt bästa.

– Givetvis är det kul om det går bra resultatmässigt, då kommer spelarna hem taggade och tända. Men förlorar man kommer man hem med revanschlust och tänker att man ska göra ännu bättre ifrån sig nästa år. Det är väldigt få gånger jag upplevt att spelarna kommit hem och varit besvikna till den nivå att de inte vill spela längre. Jag upplever snarare att vi får fler och fler spelare som vill vara med efterföljande år, säger Erik Lindkvist.

Förutom spelare så hänger också en hel del föräldrar med till Gothia Innebandy Cup, vilka skapar en ännu härligare stämning och som på ett sätt också ramar in Höllviken IBFs målsättning.

– En stor del av spelarnas föräldrar följer med, vilket skapar en fin gemenskap även bland oss. Man sitter på kvällarna och pratar igenom dagen och vidgar umgänget jättemycket, vilket man tar med sig hem, säger Erik Lindkvist.

Partners