Gothia Innebandy Cup tog ”Pepa” till Pixbo

När Josef Juha spelade Gothia Innebandy Cup fick han kontakt med Pixbo.
I somras ledde det till att den 17-årige talangen skrev kontrakt med SSL-klubben och lämnade Tjeckien för ett utbytesår i Sverige.

Josef Juha spelade Gothia Innebandy Cup för första gången när han var 12 år. Hans FbŠ Bohemians Praha mötte Pixbo i kvartsfinal det året och låg under med 2–0 men med sex minuter kvar vände Josef matchen med tre mål och tjeckerna gick vidare i turneringen.
Efter matchen blev ”Pepa”, som han kallas, Facebook-vän med några av Pixbo-spelarna. I dag, fem år senare, spelar han i samma rödvita tröja som några av dem.
– Det är endast tack vare Gothia Cup som jag står här i dag, som Pixbo-spelare. Genom turneringen fick jag kontakt med både spelare och ledare i klubben, säger ”Pepa”.
Att komma till Göteborg och spela Gothia Innebandy Cup blev en tradition för honom, som förra vintern gjorde sin femte turnering.
– Det har blivit nostalgiskt att komma tillbaka varje år. Göteborg är en fin stad och det är en väldigt vänskaplig stämning på Gothia Cup, det är alltid roligt när så många människor som gillar innebandy möts och lär känna varandra. Sedan är det alltid roligt att åka på en internationell turnering och möta utländska lag, för de spelar en innebandy du inte är van vid. Det är svårt att veta på förhand vad du ska möta, så laget får anpassa sitt spel under matchen.
Han menar att det som tjeck är speciellt att få möjligheten att åka till Sverige och spela innebandy.
– Det är en resa till innebandyns ursprung. I Tjeckien är det en självklarhet – alla spelare vill till Sverige och spela.
Det var därför en stor dag för ”Pepa” när han i somras skrev på kontraktet med Pixbo. 17-åringen går sitt näst sista år på gymnasiet men tack vare sina fina betyg har han fått tillåtelse av skolan att läsa på distans från Sverige och bara åka hem till skolan i Prag vissa perioder under året.
– Jag har haft det som målsättning sedan jag var liten, att få spela i Sverige. Många har sagt till mig att chansen att någon ska se mig och att det ska bli verklighet är liten, men jag har jobbat hårt och lyckades. Det känns helt, helt fantastiskt.
Efter sina första månader i Sverige konstaterar han att det är stora skillnader mellan länderna.
– Spelarnas mentalitet är annorlunda. Jag tror det beror på att det överallt i Sverige uppmuntras till rörelse – barnen cyklar till skolan, alla lekplatser är öppna för allmänheten och det finns gym som har öppet dygnet runt. Det är fantastiskt!
Och trettonhelgen vet ”Pepa” var han kommer att tillbringa – på läktaren och följa Gothia Innebandy Cup. Fler tjeckiska lag än någonsin deltar i 2018 års turnering, 46 lag, så tillfällena är många för att se sina landsmän spela.
– Det blev rätt stor uppmärksamhet i Tjeckien när min transfer till Pixbo blev officiell, så många av dem känner nog till mig också. Jag har visat att det går. Mitt tips till de unga spelare som har samma dröm är det jag sa till mig själv för fem år sedan: jobba hårt, stå emot de runt dig som tvivlar – för många kommer att säga att det inte går – och fortsätt tro på att det är möjligt.
Hittills har det blivit spel i Pixbos reservlag i division 1 men ”Pepas” mål är att få göra ett inhopp i SSL innan utbytesåret i Sverige är över. En dröm vore att få göra det i matchen mot Helsingborg som spelas i Partille Arena under Gothia Innebandy Cup.
– Jag är ödmjuk men jag tror jag kan ha en chans att hoppa in i en match någon gång under säsongen. Men jag fokuserar på att använda det här året för att träna och lära mig. Jag kommer att vara på en ny nivå när jag återvänder till Tjeckien efter det här året.

Partners